« Munkatársaink

Dr. Pongrácz Mária- szemész szakorvos

"A szem a lélek tükre" kifejezés  abszolút igaz, a psziché mellett rengeteg, a szervezet egészét érintő kórkép is megjelenik/megjelenhet a szemünkben."

 

Mikor döntötte el, hogy orvosként fog dolgozni? 

Már 11 éves koromban, mikor sűrűn jártunk kórházba látogatni a nagyapámat, eldöntöttem, hogy ezt a pályát választom.

Egyértelmű volt, hogy a szemészetet választja vagy volt más, ami felmerült lehetőségként? 

Mindig is vonzott a szemészet, de nagyon szerettem mellette  a belgyógyászatot is, mert szerettem "egyben" vizsgálni, "egyben" értékelni a betegek panaszait, felgöngyölíteni a tünetek hátterét. A szemészetben ez különösen fontos is.

 Mi az, amit ebben a szakmában leginkább kedvel? 

Pont az előbb említett szemléletet, amit feltétlen fontosnak tartok ebben a szakmában és mivel a betegek sincsenek felkészülve, hogy "alaposan ki lesznek kérdezve", én úgy gondolom kifejezetten értékelik. Sok összefüggésre lehet ráeszmélni (néha rádöbbenteni is) egy szemészeti vizsgálat során. Tehát "a szem a lélek tükre" kifejezés  abszolút igaz, a psziché mellett rengeteg, a szervezet egészét érintő kórkép is megjelenik/megjelenhet a szemünkben.

Milyen szempontokat tart szem előtt, amikor valakinek szemüveget vagy lencsét ír fel? 

Ahogyan mondtam, sokan nem is gondolnák, hogy a pszichének mekkora jelentősége van például a megfelelő szemüveg vagy gyógyászati segédeszköz rendelése kapcsán. A szemünk az egyik fő érzékszervünk. Az "éleslátás érzete" pedig meglepően különbözik mindenkinél. A látásélesség roppant mód szubjektív, bármennyire is próbálunk objektív próbákkal standardizálni. Abban a kb. 20-30 percben a páciens hétköznapi szokásairól, éleslátás igényéről, alaposan tájékozódni kell, a megfelelő korrekció nem merülhet ki egy-egy szemének távoli és egy közeli dioptria meghatározásánál. A két szem együttes működését  feltétlenül vizsgálni kell, mert -mint említettem-, meglepően sokan nem viselik el a teljes éleslátást biztosító korrekciót. 

 Miben különbözik a gyerekszemvizsgálat a felnőttétől?

Meggyőződésem szerint a veleszületett rendellenességek kiszűrése mellett a pupillatágításban történt dioptriameghatározás valamint a binocularis látás (kétszemes, 3D látás) vizsgálata, a hiányának, nehézkességének megítélése a legfontosabb. A gyermekek szemlencséje és alkalmazkodóképessége többszöröse egy felnőttének, és ezen izomműködések hosszan tartó görcsös állapota teljesen más irányba viheti a vizsgálatot és a felírt korrekciót.

A két szemes együttlátás csak kisgyermekkorban - megközelítőleg 6 éves korig - korrigálható és javítható biztonsággal. Így a gyermekek szűrése kiemelt fontosságú.

Mi az, amiben más a Belvárosi Optika és Szemészet? 

Szakrendelésemen nem feltétlenül szemüvegrendelés történik. A gyermekvizsgálaton kívűl nagyon sokan szemfenékvizságlatra jönnek, illetve zöldhályog, szürkehályog, szivárványhártya-gyulladás, immunológiai betegségek és más szembetegség diagnosztikájának céljából -vagy akár már fennálló betegségük gondozásával keresnek meg. 

Nálunk nem futószalag-szerűen történnek a vizsgálatok. Mindenkivel annyi időt töltünk el, amennyire szüksége van, körbejárva a fent említett tényezőket. Minden kérdésre válaszolunk. 

Szeretnénk, ha bemutatná Kanizsai Borbála optometrista kollééganőjét, mint a a Belvárosi Optika és Szemészet vezető szemész szakorvosa! 

Optometrista kolléganőm, Kanizsai Borbála is szerencsére hasonló szemléletű, nagyon lelkes és érdeklődő, nem csak a szemüvegrendelés kapcsán, hanem a szem betegségeit is illetően. Sokat járt hozzám szakmai gyakorlatra a Kórházba, ebben a tekintetben tanítványomnak nevezhetem.  Kifejezetten otthon van 3D látás -polateszt témakörében, úgyhogy bátran ajánlom mindenkinek. 

 Vizsgál-e még más intézményekben, ha igen, hol? 

A Budai Irgalmasrendi Kórházban rendelek, már 18 éve. 

Mi volt eddig a legmeghatározóbb élménye a szemészetben?

Amikor visszakapták az éleslátásukat - pl. egy szürkehályog műtét kapcsán - a páciensek, az nagyon meghatározó élmény. Hasonlóan emlékezetes és hálás dolog, mikor egy viselkedészavaros kisgyermeket, széleskörű kivizsgálás után végül szemészetre is elhoztak és miután megkapta a megfelelő (erős) korrekcióját, a háromhónapos kontrollon elmondta az édesanyja, hogy mennyire megváltozott, mennyit fejlődött, és az óvónői szerint is egy teljesen kiegyensúlyozott, együttműködő gyermekké vált.

 Mit üzen azoknak, akik halogatják a vizsgálatot vagy nem hordják a szemüvegüket? 

Bízzanak bennünk. Hozzánk biztonsággal jöhetnek. Ha esetleg helyben nem tudnánk megoldani a problémáját, akkor is elirányítjuk, hogy hova induljon tovább, enélkül senki nem mehet el a rendelőből. Olyan szemüveg pedig nem létezik, amiben nem tudunk segíteni.

Várjuk Önöket szeretettel és higgyék el, megtaláljuk Önöknek a tökéletes szemüveget! 

Orvosi vizsgálatra történő bejelentkezés itt

 

dr. Pongrácz Mária

Kanizsai Borbála