« Látásvizsgálat felnőtteknek

Asztigmia (Astigmia)

Ez a rövidlátóság és a túllátóság mellett a harmadik leggyakoribb fénytörési hiba. Mindent nagyon elmosódottnak látunk.  Előfordulhat önmagában, valamint az előzőekben említett két másik fénytörési hibával kombinálódva.

Az astigmiás szem a párhuzamos fénysugarakat egyetlen pontban sehol sem gyűjti össze, hanem a különböző meridiánokban beeső sugarakat - a szemgolyó felszínén éppúgy meridiánokban tájékozódunk, mint a földgömbön - ún. gyűjtővonalakban egyesíti.

Az astigmiás szem szaruhártyája (néha a szemlencse felszíne) nem tökéletes gömbfelszín,

 

hanem inkább rögbilabdára hasonlít: az egyik átmérő irányában domborúbb, egy másik átmérő irányában kevésbé domború lesz. Az erősebb görbületű tengely irányában áthaladó sugarak előrébb, a gyengébb görbületű tengelyben áthaladók hátrébb egyesülnek gyűjtővonalakban.

Szabályos asztigmia, amikor a két átmérő egymásra merőleges, szabálytalan, ha eltér a 90°-tól, ill. a szaruhártya domborúsága pontról-pontra változik (pl. sérülés, gyulladásos heg).

Az astigmia mértékét ugyanúgy dioptriában adják meg, mint a rövidlátás vagy a távollátás esetében. A szabályos astigmia leggyakrabban genetikailag meghatározott, öröklődik.  Szemüveggel való korrekció  "cylinderes" lencsével történik.  Kissé nehezebb megszokni, mint az egyszerű rövidlátó mínuszos, vagy túllátó pluszos lencsét. Minél nagyobb dioptriáról van szó, annál nehezebb megszokni, nem lehet csak "néha viselni".

Természetesen léteznek már cylinderes/tórikus lágy kontatklencsék is, de elsősorban szemüveggel kell megszokni az "új" látásélményt. Sokan a "túl éles, túl torz" érzés miatt nem viselik, azonban egy-két hét után az agyunk hozzászokik az új, immár tényleg éles képhez.

Tökéletes látásélesség biztosítható kemény kontaktlencsével.

A szabálytalan astigmia szemüveggel és lágy kontaktlencsével nem korrigálható, kemény kontaktlencse ill. excimer lézerkezelés lehet megoldás, pontos szemfelszíni diagnosztikát követően.