« Látásvizsgálat felnőtteknek

Szürkehályog (Katarakta)

A szürkehályog a szemlencse betegsége. Az egészséges szemlencse tiszta, átlátszó. A szürkehályog a szemlencse elhomályosodása, elszürkülése, átlátszóságának csökkenése.  A szürkehályog tehát nem egy réteg a szemlencsén, hanem magának a lencse állományának az "átlátszatlansága". A lencse bármilyen eredetű homályát kataraktának nevezzük.

 

A szemlencse teljes elszürkülése-elhomályosodása akár teljes mértékben is megakadályozhatja a fény bejutását a szembe - vakság alakulhat ki. A látásromlás mértéke függ a homály helyzetétől és kiterjedésétől. Akár rövidlátás is kialakulhat, így a beteg azt veheti észre, hogy gyengébb olvasószemüveggel is jól olvas, vagy akár szemüveg nélkül. Ha a homály a hátsó lencsetok alatt helyezkedik el, akkor az erősebb fényhatások (napfény, autó reflektorfénye) zavaró hatásai még kifejezettebben érvényesülnek.

Ritkán a katarakta megduzzad,  így másodlagos betegségként zöldhályog (glaukóma) alakulhat ki, mely a látás visszafordíthatatlan károsodásához vezet.

Az életkor előrehaladtával nő a szürkehályog kialakulásának valószínűsége (időskori katarakta), de megjelenése nem törvényszerű.

Kialakulásában szerepet játszó tényezők:

  • szemsérülések (lencsesérülés- traumás katarakta),
  • cukorbetegség, szteroid gyógyszer tartós szedése, egyes autoimmun betegségek (rheumatoid arthritis) anyagcsere betegségek (galaktozémia) stb.
  • a szemet érő tartós, erős UV-sugárzás,
  • veleszületett szürkehályog (édesanya terhesség alatti betegségei: rubeola, toxoplasmosis stb) 
  • másodlagos szürkehályog ( zöldhályog, szemműtét)

A szürkehályog megelőzésének bizonyítottan hatásos módszer hiányában, UV védelemmel és a rendszeres szemészeti szűrővizsgálattal tehetünk eleget.