« Látásvizsgálat felnőtteknek

Zöldhályog (Glaukoma)

Zöldhályognak nevezzük összefoglaló néven a látóideg sorvadásával, következményes látótér károsodással járó folyamatokat, melyek egyik fontos rizikófaktora és jellemzője a magas szemnyomás.

Világszerte a 40 év feletti lakosság kb. 2%-át érinti ez a betegség. A zöldhályog-betegség kiemelt odafigyelést érdemel, mivel a beteg látásának folyamatos (progresszív, előrehaladó), sokszor nem érzékelhető, tünetmentes romlását (végül vakságot) okozhatja. A tünetmentesség a legnagyobb veszély,  azonban ha korán felismerjük, rendszeres kezeléssel, szűréssel, ellenőrzéssel a betegség jól kezelhető.

A magas szemnyomás a látóideg károsodás egyik legfontosabb rizikófaktora, és jelen tudásunk szerint az egyetlen olyan tényező, melynek csökkentésével a glaukómát kezelni tudjuk.A szemnyomás emelkedéséért a szemben található folyadék, a csarnokvíz termelődése és elfolyása közötti egyensúly felborulása felelős. Ha a csarnokvíz elvezetése valamilyen akadályba ütközik megnő a szemnyomás.

Kialakulásában fokozott kockázatot jelent :

  • az életkor ( 70-75 éves életkorúak között 10%-ot is elérheti a betegség jelenléte), valamint
  • ha valakinek a családjában már előfordult ilyen megbetegedés,
  • továbbá a nagyfokú rövidlátás és
  • egyes keringési betegségek.

Az ún elsődleges (primer) zöldhályog: Részben a szemnyomás megemelkedése, részben a szem hátsó, látóidegfő körüli területének vérkeringési zavarára vezethető vissza a kórkép. Létezik ún. normál szemnyomású glaukóma, ahol a normális szemnyomás mellett alakul ki a jellegzetes látóideg sorvadás és látótér eltérés. Ez a látóidegfő megfelelő vérellátásának fontosságát hangsúlyozza ebben a betegségben.

Az ún. zárt zugú zöldhályog esetén a csarnokvíz elfolyásának zavara áll fenn. Ennek számos oka lehet, így a glaukóma e fajtáján a kiváltó ok megkeresésével és kezelésével segíthetünk. A zárt zugú glaukóma legveszélyesebb formájával az alábbiakban részletesebben foglalkozunk.

Glaukómás roham: sürgősségi állapot, mely potenciálisan az érintett szem vakságával járhat. 

  • erős szem- és szemkörnyéki fájdalom,  a látásélesség gyors csökkenésével, esetleg elvesztésével
  • vörös, fájdalmas, kemény tapintatú szemek
  • tágabb fényre nem reagáló pupilla
  • a fényforrások körül színes karikák látása következhet be.
  • gyakran hányás, hányinger is felléphet.

A glaukómás roham a téli hónapokban, valamint délután, estefelé a leggyakoribb. A glaukómás roham kezelés hiányában visszafordíthatatlan következményekkel jár, ezért ilyen tünetek esetén haladéktalanul szakorvoshoz kell fordulni!