« Gyermek szemvizsgálat

Asztigmia (Astigmia)

  • gyermeke fejfájós?
  • betűket, számokat téveszt?
  • kevés olvasás után elfárad?

Ismét hangsúlyoznunk kell a szűrés fontosságát!

Az astigmia homályos látást, fejfájást, a szem gyors elfáradását okozza. Mind távolra, mind közelre jelentkezhetnek a panaszok, de jellemzően az olvasás, TV-nézés, egyéb finomabb vizuális feladatok a legmegerőltetőbbek. Gyermekkorban előfordul, hogy a hiba mindaddig rejtve marad, míg a kisgyermek iskolába nem kerül, és a számok, betűk tanulásánál nehézségei nem támadnak. Gyakori jelenség, hogy csak az egyik szem érintett, a másik szemmel a gyermek tökéletesen lát. Ez egyrészt jó, másrészt viszont a szülő számára nehezen felismerhetővé teszi az állapotot, hiszen a gyermek "mindent lát", "mindent úgy tesz, ahogy a többiek". Ebben az esetben azonban az egyik szem szerepét a másik, egészséges szem veszi át, az astigmiás szem ellustul, azzal a gyermek egyre kevesebbet fixál, és végül az astigmiás szem tompalátóvá válik. A megfelelő időben végzett gyermekszemészeti szűréssel az astigmia is felismerhető, és korrigálható.

 

Ez a rövidlátóság és a túllátóság mellett a harmadik leggyakoribb fénytörési hiba. Mindent nagyon elmosódottnak látunk.  Előfordulhat önmagában, valamint az előzőekben említett két másik fénytörési hibával kombinálódva.

Az astigmiás szem a párhuzamos fénysugarakat egyetlen pontban sehol sem gyűjti össze, hanem a különböző meridiánokban beeső sugarakat - a szemgolyó felszínén éppúgy meridiánokban tájékozódunk, mint a földgömbön - ún. gyűjtővonalakban egyesíti.

Az astigmiás szem szaruhártyája (néha a szemlencse felszíne) nem tökéletes gömbfelszín,

 

hanem inkább rögbilabdára hasonlít: az egyik átmérő irányában domborúbb, egy másik átmérő irányában kevésbé domború lesz. Az erősebb görbületű tengely irányában áthaladó sugarak előrébb, a gyengébb görbületű tengelyben áthaladók hátrébb egyesülnek gyűjtővonalakban.

Szabályos asztigmia, amikor a két átmérő egymásra merőleges, szabálytalan, ha eltér a 90°-tól, ill. a szaruhártya domborúsága pontról-pontra változik (pl. sérülés, gyulladásos heg).

Az astigmia mértékét ugyanúgy dioptriában adják meg, mint a rövidlátás vagy a távollátás esetében. A szabályos astigmia leggyakrabban genetikailag meghatározott, öröklődhet

Gyermekkorban a szemüveg (cylinderes lencse)az elsődlegesen választandó korrekciós lehetőség. Minél korábban kezdjük el hordani, annál könnyebb lesz megszokni. Hangsúlyoznánk az állandóságot!

Féloldali nagyfokú astigmia esetén kontaktlencse illesztése és lézeres beavatkozás is szóba jöhet. Amennyiben lehetséges célszerű a szemüveges korrekciót viselni, ugyanis a műtéti beavatkozások során kialakuló szövődmények gyakorisága nagyobb gyermekeknél.