« Gyermek szemvizsgálat

Könnycsatorna veleszületett elzáródása

A könnycsatorna egy vékony kis csatorna, amelyik az alsó és felső szemhéjon a  belső szemzugnál található könnypontoknál kezdődik, és az orrba vezet .

A könnycsatorna elzáródás már akár egy-két hetes korban is jelentkezhet.
Ennek tünete lehet, ha a gyermek szemében megáll a könny, reggel alvás után csipásodik vagy váladékozik.
Előfordulhat, hogy a gyermek szeme egyszer csipás, egyszer letisztul, s hiába használnak bármilyen antibiotikumos szemcseppet, amelynek hatásaként átmenetileg le is tisztul a gyulladás, de utána ismét visszatér.

Ha ez a folyamat kéthónapos korig folyamatosan vissza - visszatér, akkor nagy valószínűséggel könnycsatorna elzáródás van a háttérben. A szűkebb könnycsatorna örökölhető.

Mit tehetünk?

Eleinte próbáljuk finoman masszírozni a belső szemzugot az orrgyök felé, majd lefelé - akár szoptatás közben is lehet -, annak érdekében, hogy a könnycsatorna megnyíljon: mutatóujjal érdemes próbálni, ujjbegyünket az orrgyök felől, lefelé az orr felé finoman lehúzzuk, ezáltal a pangó könnyet az orr felé nyomjuk.
Amennyiben  2-3 hónapos korig folyamatosan visszatér a gyulladás, vigyük a babát gyermekszemészetre, ahol a könnycsatornát átfecskendezik, kimossák a könnycsatornából a váladékot, illetve az elzáródást megszüntetik. Előfordulhat, hogy a beavatkozást egyszer vagy kétszer ismételni kell.


Az orvos a meglévő könnycsatornába óvatosan bevezet egy szondát, mely szépen végighalad a csatorna mentén. A szondában lévő folyadékot - fiziológiás sóoldat, szinte azonos a könnyel -, csak abban az esetben kell kicsit erőteljesebben megnyomni, ha akadályt érez. A folyadék nyitja meg a billentyűt, vagy az elzáródás helyét.

Ez a beavatkozás nem okoz sérülést, nem kell tőle félni. A könnycsatorna átjárhatóvá tétele tulajdonképpen egy fiziológiás folyamat. Hasonlatos az orrtisztításhoz.

Ha halogatjuk a beavatkozást a gyermek akár 1 éves koráig, akkor legalább háromszor - négyszer át kell mosni a könnycsatornát ahhoz, hogy megmaradjon a járat. Az állandó gyulladásos állapot miatt hegesedés alakul ki, nehezebb a szondázásás és akár egy pici vérzés következtében is a vérlemezkék visszaépítitik a csatornát, vagy az akadályt. Fiatalabb korban  vérzésnek és ennek is csekélyebb az esélye.
Bizonyos esetekben altatásos műtétre lehet szükség. Egy vékony műanyag szondát vezetnek be a könnycsatornába, egy hétig bent hagyják , hogy az ne záródjon újra vissza, majd  eltávolítják a  szálat, és akkor megmarad a könnycsatorna.

További otthoni teendők:

Mintegy két - három napig tart, amíg a maradék váladék eltávozik, ezért a szülőnek ezt a maradék váladékot kell letisztítania. Forralt vízzel, vagy bórvízzel, vagy szemkenőccsel (szembe ne kerüljön ezesetben) lehet mosogatni a területet.
A könnycsatorna átmosás után egy kis orrszívózással is meg lehet tisztítani az orr felé azt a leürülő váladékot, ami még a könnycsatornából az orrba jutott.

Később, idősebb korban, hogyha az orr nyálkahártya beduzzad, ödéma keletkezik, de ez nem azt jelenti, hogy visszatért a könnycsatorna gyulladás.
Jó tudni, hogy nátha esetén kevésbé tud levezetődni a könny, ezért jobban csillog a gyermek szeme. Ilyenkor gyakran meg is mérik a lázát.

Ritkán, pl. herpesvírus fertőzés esetén, az elzáródás visszatérhet, erős könnycsatorna gyulladást és hegesedést tud okozni. Ez valóban be tud terjedni a könnycsatornába, de egyébként a 2-3 hónapos korban történő első átmosás után általában nem szokott kiújulni.

A könnycsatorna elzáródása-szűkülete nem függ össze a látásromlással,  a gyermek szeme ettől nem rossz.

Tehát a  beavatkozás két és három hónapos kor körül javasolt, de négyhónapos korig jó lenne ha megtörténne, mert minél tovább áll fenn a probléma, annál inkább hegesedik ez a terület, és annál többször kell megismételni annak érdekében, hogy a járat fenntartható legyen.