« Gyermek szemvizsgálat

Tompalátás (Amblyopia)

Tompalátás esetén az adott szem gyermekkorban "nem tanul meg látni". Valamilyen ok (pl. kancsalság, rejtett kancsalság) miatt az agy, az egyébként egészséges ideghártyával rendelkező szem képét kizárja, nem kapcsolja össze a másik szem képével. Okok lehetnek a következők (a teljesség igénye nélkül, a leggyakoribb kiváltó tényezők):

  • a rosszabb fénytörésű szem használatáról "leszokik" az agy látóközpontja, és ennek következtében - kezelés khiányában - véglegesen elveszhet a kancsalító szemen az éleslátás képessége (fénytörési kancsalság).
  • veleszületett szürkehályog esetén az egyébként egészséges ideghártyára nem vetül éles kép a szemlencse elszürkülése miatt - szürkehályog időbeni eltávolítása után a tompalátás rendeződhet
  • szemizombénulás miatt kancsalság alakul ki (bénulásos kancsalság), a szem nem tud együtt fixálni a másik szemmel

A fénytörési hiba okozta tompalátás kezelése

Kb 6-8 éves korig a tompalátást ki kell szűrni, érdemben eddig az életkorig lehet kezelni, a "látást tanuló folyamat"nagyjából ebben az életkorban fejeződik be.

A tompalátó szemet kényszeríteni kell a nézésre!

Eleinte szinte folyamatosan a jól látó szemet kell letakarni szemtapasszal (receptre írjuk)i, ezáltal éleslátásra "kényszerítjük" a tompalátó szemet. (pl 6:1 arányú takarás: 6 napig a jó szemet kell letakarni, 1 napig a tompalátó szemet)

A kezelés váltott takarással fejeződik be, amelynek célja a jobb és bal szem közti dominancia kiküszöbölése.