« Gyermek szemvizsgálat

Túllátás/távollátás (hypermetropia)

A távollátó gyermek a közeli tárgyakat homályosan látja és távolra is csak erőlködve, belső szemizmai segítségével lát élesen. A folyamatos erőlködés miatt a szem kifárad, emiatt a gyermek fájlalhatja a fejét, szemét, könnyezhet, dörzsöli a szemét, esetleg kancsalíthat. Születéskor a gyermekek 99%-a kismértékben távollátó, azonban többségük iskoláskorra kinövi ezt a fénytörési eltérést.

A távollátás korrigálható kontaktlencsével, vagy szemüveggel, pozitív törőerejű ("plusz dioptriás"), konvex lencsével.

Szemünk össztörőerejét a szaruhártyánk és a szemlencsénk törőerejének (nagyításának) összege határozza meg.

Távollátás (hypermetropia) esetén a szem össztörőereje kisebb, mint szükséges, ezért a fixált tárgy az ideghártya mögé vetül, a tárgyat elmosódottnak látjuk. Az egyébként egészséges szem túl rövid a szaruhártya és a szemlencse törőerejéhez képest, vagy fordítva, a szaruhártya és a lencse törőereje túl kevés a szemgolyó hosszához képest.

 

A szemünk a távolságokhoz a szemlencsénk törőerejének növelésével-csökkentésével alkalmazkodik.

Alaphelyzetben távolra nézéskor a szemlencsénk nyugalmi helyzetben van, a tartó izomzat nyugalomban van. Ezen izomzat megfeszülése a lencse domborítását-nagyításának növelését eredményezi, ezért látunk közeli dolgokat is élesen. Nyugalmi helyzetből a tartó izomzat csak növelni tudja a törőerőt, csökkenteni nem.

A távollátó szem korrekció nélkül bármilyen távolságra is csak úgy lát  élesen, ha növeli a nagyítóképességét a szemlencse domborításával. Minden távolságban használnia kell ezen belső szemizmokat.  A szemlencse domborításával, a szemünk ,törőerejét meghatározott mértékig tudja növelni, ez magyarázza, hogy a túllátó szem, a maximális szemlencsedomborítás-kapacitásig ki tudja élesíteni a képet szemüveg nélkül is. A baj akkor van, amikor a közeli olvasáshoz a szükséges nagyítóképességet az illető már "távolra nézéshez elhasználja". Így olvasási panasza lesz.

Közelnézéskor ezen izommunkán kívűl, reflexesen, szemeinket összetérítjük/konvergálunk, pupillánk beszűkül. Érthető, ha ezen folyamat már távolba látáshoz is aktiválódik, kancsalnak látszhatunk.

Ezen izomzat, állandó munkája során, görcsös állapotba kerülhet, nem tud ellazulni a szemvizsgálat során az eléhelyezett lencsék segítségével sem, ilyenkor szemcseppel átmenetileg kikapcsolhatjuk a működését, 2-3 órára vagy 12-24 órára, a pupilla egyidejű kitágulásával. Így a páciens homályosan lát és érzékelheti, hogy a szemlencse állandó domborítása nélkül milyen a látásélessége valamint próbelencsékkel objektíven meghatározhatjuk a szükséges dioptriát.