« Vizsgálatok

Polateszt vizsgálat

A polateszt vizsgálat egy műszeres, időigényes vizsgálat (1-1,5 óra), mely a rejtett kancsalság kimutatására, pontos mérésére szolgál, a korrekt látásélesség meghatározása után. Optometrista vizsgálat, vagy gyermekek esetén előzőleg egy pupillatágításban végzett szemészeti vizsgálat is szükséges. 

Az alábbi tünetek esetén válhat szükségessé:

  • tanulási zavar- magatartási zavar (7 éves kor felett végezhető, a vizsgálat viszonylag hosszú időtartama miatt)
  • fejfájás (homlok, halánték)

  • koncentrációs nehézségek,  nehéz fókuszálás

  • képernyő előtti gyors fáradás

  • fáradtság esetén megkettőződő, homályos látás (egyik szem becsukása mellett tud csak olvasni)

  • szemüveg megszokási problémák

  • esténként autóvezetés közben jelentkező átmeneti kettőslátás

 

A rejtett kancsalság

A rejtett kancsalság, amely a látszatra egészséges szempár együttmûködési zavarát jelenti, az állandó fejfájások és rosszullétek mellett könnyen elõidézõje lehet a gyerekek tanulási vagy magatartási zavarainak is illetve a felnőttek fejfájásának, képernyő előtti munka esetén szemfájdalomnak-fáradásnak pl. . A kétszemes együttlátás biztosítja a megfelelõ térlátást, így ha valaki rosszul tájékozódik új helyen, nekimegy tárgyaknak, nem mer fölmenni létrán, csigalépcsõn, az nemcsak pszichológiai vagy egyensúlyi, hanem vizuális zavar következménye is lehet. A problémát sajnos gyakran nem kezelik a súlyának megfelelően.

A nyilvánvaló kancsalságot könnyû felismerni, a rejtett kancsalságot nehezebb, ehhez speciális vizsgálat szükséges. Nyugalmi helyzetben, amikor nem fixálunk, például sötétben, a két szemünk nézővonala a szemizmok folytonos tónusváltozása következtében egymással változó szöget zár be, és csak a fixálás pillanatában a fent említett, binokuláris reflex működése során áll be ”normál” helyzetbe.

Szemfáradékonyság (asthenopia)

Ha a fent említett beállító mozgás nagyfokú, akkor a rejtett kancsalság kompenzálása fáradást okoz. Az agy a két szemet párhuzamos állásra kényszerítheti, de ez fáradékonyságot, fejfájást okozhat.

Pl. olvasáskor, vagy képernyő előtti munka során hamar elfáradunk: Közelre nézéskor a szemeink összetérnek. Ez a konvergencia képességünk. A konvergencia közelpont (normálisan 6 cm-en belüli) kitolódott. A konvergencia képesség oka lehet alkati, vérszegénység, pajzsmirigy túlműködés vagy kimerülés. Konvergencia képtelenség esetén természetesen a mozgató szemideg elégtelenségére is gondolni kell. Kezelése első sorban oki, ennek elégtelensége vagy alkati szemfáradékonyság esetén hasábos szemüveget rendelünk, vagy műtétet végzünk.

A betegek akár megfelelõ dioptriás szemüveg mellett is sokszor panaszkodnak migrénre, hányingerre, fényérzékenységre, bizonytalan térérzésre, esetleg szédülésre, kettõs látásra is. Mozgó tárgyakat nehezen követnek, fáj a szemük, orrgyökük, halántékuk vagy a tarkójuk. Már reggel vörös a szemük, és ez estére csak fokozódik.

A diszlexia egyik oka is lehet rejtett kancsalság. Gyermekorvosok szerint ilyenkor olvasás közben a gyerek szeme elõtt ugrálnak a betûk, elhalványodik a szöveg, nehezen követi a sorokat. A tábláról való másolásnál is nehézségei adódnak. Sokszor meg sem rökönyödik a kérdésen, hogy „Melyik szemeddel nézed a táblát?”, vagy „Szokott-e kikapcsolni az egyik szemed?”. Ugyanis az agy, hogy kis pihenõhöz jusson, idõközönként nem dolgozza fel az egyik szembõl érkezõ ingereket. Ezek a gyerekek gyakran csak félrebillentett fejjel, esetleg iskolában a padon vagy otthon az ágyon fekve hajlandók olvasni, írni vagy tévét nézni. Vagy ha valaki rosszul tájékozódik új helyen, nem mer fölmenni létrán, csigalépcsõn, mindez úgyszintén lehet vizuális zavar következménye.

A rejtett kancsalság, mint probléma, gyakori, de sokaknál nem okoz panaszokat - ez függ az egyén idegrendszerétõl.

Megoldásként prizmás korrekciót javaslunk, mely segítségével a kép a két szemünk ideghártyájának identikus pontjára esik a térlátás megvalósulhat.

Időpontot kérhet, telefonon vagy űrlapunkat kitöltve honlapunkon!